Homeopatia

Ce este homeopatia?
Este o știintă medicală complexă, profundă și eficientă, bazata pe principiul similitudinii între medicament și simptome într-o abordare holistică și unitară a organismului.

Cum a apărut homeopatia?
Cu peste 200 de ani in urma, medicul german Samuel Hahnemann, fost bibliotecar al baronului von Brukenthal din Sibiu, a observat că o substanță foarte diluată iși inversează efectul față de forma concentrată, ameliorând simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce.
Astfel a apărut denumirea de "homeopatie", homeo=asemănător, pathos=boală, definind ramura medicală al cărei obiectiv este să determine organismul să se echilibreze prin propriile mecanisme de vindecare, activate pe căi informaționale asemănătoare bolii

Cum funcționează homeopatia?
Medicamentele homeopatice transmit organismului informații asemănătoare cu cele care au produs boala, dar mult mai scăzute în intensitate datorita diluției substanțelor. Organismul folosește aceste informații pentru a-și declanșa propriile mecanisme compensatoare în sensul revenirii stării de sănătate

Cum se prepară medicamentele homeopatice?
Substanțele din care provin medicamentele homeopatice sunt în mare parte din natură datorită faptului că atunci când a apărut homeopatia aceasta era singura sursă. Ele pot fi de origine vegetală, animală sau minerală. În ultimele zeci de ani, sursele din care se prepară s-au extins, cuprinzând și substanțe sintetice, hormoni, substanțe biologic active, cu particularitatea păstrării elementului comun care constă în modul de preparare specific homeopatic

Prepararea se realizează după tehnologii riguroase transmise și perfecționate de-a lungul celor 200 de ani, în laboratoare specializate, sub control strict al calității și purității. Ea constă în diluția în trepte sub formă de serii standardizate, cu agitarea după o metodă specială a soluțiilor între treptele de diluare, numită dinamizare sau potențare. În acest fel toxicitatea substanțelor este complet anihilată, păstrându-se în soluție doar informația pe care acestea o conțin, informație corelată cu simptomele pe care le-ar fi putut produce dacă nu erau diluate.

Cum arată și cum se iau medicamentele homeopatice?
Alintate și sub numele de remedii homeopatice, medicamentele homeopatice se prezintă de cele mai multe ori sub forma unor granule dulci care se administrează sub limbă, însă pot fi și tablete, picături, unguente, fiole injectabile sau orice altă formă farmaceutică.

Fiind înregistrate ca medicamente, ele se găsesc doar în farmacii homeopatice. Dacă ai primit o recomandare de tratament homeopatic nu porni spre orice farmacie, accesează întâi lista cu farmaciile homeopatice din România pe care ți-am pregătit-o special pentru a economisi timp.

Administrarea medicamentelor homeopatice se face pe nemâncate, cu minim 15 minute înaintea meselor. Dacă ți s-au recomandat granule dar găsești la farmacie doar picături poți lua picăturile diluate în puțină apă pe care o ții câteva secunde sub limbă și apoi o înghiti, același număr de picături câte granule ți s-au recomandat.

Există povești legate de interzicerea consumului de mentă, cacao sau cafea dar acestea s-au dovedit a nu fi adevărate, deci se pot folosi în timpul tratamentului homeopatic, păstrând distanța de timp menționată. 

Cum decurge consultația homeopatică
Ca orice consultație medicală, aceasta are la bază o discuție, examinarea fizică a pacientului și interpretarea medicală a rezultatelor diferitelor investigații. În plus față de consultația medicală obișnuită, medicul homeopat acordă o atenție deosebită fiecărui detaliu legat de simptomele tale, asocierea lor, condiții de agravare sau ameliorare, cronologia, istoricul, condiții de apariție a bolii, tipologia și personalitatea ta, precum și multe date personale ca relația cu familia, modul tău de reacție la diferite situații și multe altele

De ce să te tratezi prin homeopatie
Există foarte multe situații în care dereglarea stării de sănătate este reversibilă iar organismul are capacitatea de a se reechilibra prin propriile resurse, dar nu o face datorită unor blocaje la diferite nivele bioinformaționale. În astfel de situații, administrarea medicamentelor homeopatice poate declanșa activarea resurselor compensatorii ale organismului, ajutându-l să se îndrepte spre starea de echilibru al sănătății.

În acest fel medicamentul homeopatic se comportă ca un activator sau catalizator al puterii de autovindecare, acționând prin informație atât la nivel fizic sau organic, cât și în sfera emoțională.

În afara ariei foarte largi de acțiune asupra organismului, medicația homeopatică prezintă și avantajul absenței efectelor secundare. În plus, sub tratament homeopatic organismul “învață” să gestioneze boala, cu avantajul în timp al fortificării imunității și rezistenței la boli, precum și a capacității organismului de a-și reveni mai ușor după boli.

Mai mult, medicamentele homeopatice nu dau dependență și se pot asocia cu orice alt fel de tratament, ajutând de multe ori organismul să răspundă favorabil și la alte terapii.

Cum să îți alegi medicul homeopat
Homeopatia este un sistem medical unic, bazat pe principii clare, pe care medicii și farmaciștii le învață după terminarea facultății, sub forma unor cursuri postuniversitare. Cu toate acestea, în decursul timpului s-au structurat mai multe curente, împărțite în funcție de modul în care medicului alege prescripția medicamentelor homeopatice.

În unele cazuri medicul poate considera necesară administrarea mai multor medicamente homeopatice deodată, având acțiune de completare reciprocă a efectului și de influențare a diferitelor nivele ale organismului, simptomatic, cauzal, de teren (sistemul complexist), alteori în succesiune, adaptat în funcție de evoluția simptomelor (sistemul pluralist). În alte situații medicul poate constata că un singur medicament homeopatic poate fi capabil să acopere toată simptomatologia, cauzalitatea, împreună cu echilibrarea terenului pe care s-a dezvoltat boala, sau abordează doar una dintre aceste componente (sistemul unicist). Homeopatia clinică cuprinde toate aceste abordări, particularizate în funcție de nivelul de sănătate, de reactivitate și de capacitatea pacientului de a exprima simptomele. În homeopatia clasică medicul homeopat tinde să selecționeze cât mai strict medicamentul homeopatic, conform abordării uniciste.

Indiferent de sistemul de prescripție abordat, toate fiind eficiente, medicul trebuie să te asculte atent, să te examineze fizic, să îți știe interpreta rezultate ale unor investigații medicale, iar în finalul consultației să îți ofere prescripția tratamentului homeopatic. Examinarea fizică medicală este esențială și îți recomand să abordezi acei medici homeopați care respectă această componentă a consultației. Poți alege din lista cu medicii homeopați din România.

Ce faci cu tratamentul medicamentos care ți-a fost recomandat înaintea celui homeopatic?
Orice tratament recomandat de un medic trebuie urmat conform indicațiilor. De cele mai multe ori nu este necesar să întrerupi medicația anterioară dacă aceasta este necesară, o poți urma în paralel cu tratamentul homeopatic. Pe măsură ce simptomele tale se vor ameliora, medicii tăi vor avea posibilitatea să îți reducă din medicamente, dar asta va fi decizia lor și trebuie să te sfătuiești cu ei. Ideal este când medicul tău de specialitate este totodată și medic homeopat, fiind astfel capabil să găsească echilibrul optim între medicația alopatică și cea homeopatică atunci când combinarea lor este necesară.

Cum găsesc un medic homeopat în România?
Atinge aici

Cum găsesc o farmacie homeopatică în România?
Atinge aici

Dr. Adrian Alecu