Emotional Freedom Techniques (EFT)

Cunoscută și sub denumirea de ”tapping”, metoda EFT cuprinde modalități de eliberare și reglare emoțională prin atingerea unor puncte specifice de pe corp corespunzătoare unor puncte de acupunctură (fără ace), în timp ce ne focalizăm pe disconfort și pe temele pe care le avem de rezolvat, repetând afirmații care descriu cât mai amănunțit disconfortul.

Nu mai este o noutate faptul că multe din boli se datorează diferitelor stresuri, conflicte, traume, supărări. În esență boala este mecanismul de reacție maladaptativă (neconstructivă) al organismului la acel stres.

Atingerea punctelor de acupunctură are rolul de a diminua considerabil reacția automată de stres legată de disconfortul lucrat. În aceste condiții, reexpunerea aparent negativă la ceea ce considerăm o problemă nu va crea același răspuns automat. În acest fel putem schimba semnificația acelui disconfort, sau a unei amintiri sau întâmplări care la cauzat, susținând organismul să adopte alte direcții de adaptare la acel stres, mai constructive, eliberând mecanismele de vindecare blocate.

O ședință durează aproximativ o oră, timp în care vei interacționa sub formă de conversație cu terapeutul și vei atinge la indicația lui, sub formă de ciocănire cu vârfurile degetelor, diferitele puncte specifice pentru eliberarea blocajelor și a stresului.

Uneori, în anumite condiții specifice, este posibil ca terapeutul să îți propună să lucreze personal asupra punctelor tale, în locul tău. Punctele sunt situate în principal pe față, torace, mâini, cap și nu este nevoie să te dezbraci. 

În timpul lucrului cu sine este posibil să apară momente emoționante și te încurajez să fii pregătit să dai drumul acelor emoții, asta face parte din procesul de vindecare și eliberare și vei fi în deplină siguranță și înțelegere.

Numărul de ședințe necesare este imprevizibil și poate depinde de gradul de încărcare și blocajele fiecăruia. După câteva ședințe vei învăța să lucrezi și singur acasă și este posibil chiar să primești diferite teme în acest sens.

EFT se poate aplică eficient și în siguranță în paralel cu orice alte metode medicale sau psihologice, favorizând chiar răspunsul organismului la acestea.

Dr. Adrian Alecu