Coerența inimă creier

Știai ca inima are un creieraș al ei propriu?

Cercetările arată că în interiorul inimii avem un grup de neuroni dispuși sub forma unei rețele ca un creier mic-mic dar suficient încât sa fie implicat în gestionarea instantanee a emoțiilor, înainte ca creierul să le afle.

S-a descoperit că emoții care ne încarcă, precum recunoștința, aprecierea, iubirea, curajul sunt manifestate la nivelul inimii și influențează imediat ritmul cardiac, producând modele coerente de frecventa pe care acesta le transmite creierului declanșând apoi in corp procese regenerative și vindecătoare.

In mod similar (dar invers), emoții care ne epuizează precum invidia, furia, ura, frica, resimțite tot la nivelul creierului inimii, produc frecvente haotice care, ajungând la creier, duc la blocarea mecanismelor de regenerare și activează mecanismele de lupta și apărare fata de pericole.

Exact aceste mecanisme sunt ceea ce obișnuim sa denumim generic ca "stres". De fapt ceea ce percepem ca stres este doar reacția noastră la ceva ce considerăm stresant. Intre factorul producător de stres și reacția la stres stă întotdeauna o interpretare, o emoție, care dă semnificație de stres acelui eveniment.

E normal să te poți apăra de pericole și putem fi recunoscători corpurilor noaste că au și acest mecanism, necesar supraviețuirii. Totuși suntem construiți sa rezistăm doar pe termen scurt la astfel de stări de luptă pentru supraviețuire.

La Clinica Dr. Alecu dispunem de aparatură modernă pentru depistarea reacției inadecvate la stres și pentru evaluarea posibilităților interne de adaptare ale organismului.

Daca ești stresat și vrei sa scapi de această stare sau dacă ai diagnostice medicale ale unor afecțiuni care pot fi puse pe seama stresului, cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, nevroză, boli autoimune sau multe altele, e bine sa știi că aplicăm tehnici de eliberare a stresului și de reînvățare a organismului cu un mod de reacție echilibrat și eficient.

E bine sa nu amâni această decizie pentru că stresul cronicizat este mai greu de eliberat decât cel recent.

Te invit să te programezi la o consultație holistică în care vom include și evaluarea reacției la stres și vom elabora împreună un plan strategic potrivit ție. La momentul programării nu uita să menționezi obiectivul tău in rubrica de simptome.

Până atunci află mai multe și experimentează aici

Zile liniștite!
Adrian Alecu