Coerența inimii și reacția la stres

Stiai ca inima are un creieras al ei propriu?

Cercetarile arata ca in interiorul inimii avem un grup de neuroni dispusi sub forma unei retele ca un creier mic-mic dar suficient incat sa fie responsabil de gestionarea instantanee a emotiilor, inainte ca creierul sa le afle.

S-a descoperit ca emotii care ne incarca, precum recunostinta, aprecierea, iubirea, curajul sunt manifestate la nivelul inimii si influenteaza imediat ritmul cardiac, producand modele coerente de frecventa pe care acesta le transmite creierului declansand apoi in corp procese regenerative si vindecatoare.

In mod similar (dar invers), emotii care ne epuizeaza precum invidia, furia, ura, frica, resimtite tot la nivelul creierului inimii, produc frecvente haotice care, ajungand la creier, duc la blocarea mecanismelor de regenerare si activeaza mecanismele de lupta si aparare fata de pericole.

Exact aceste mecanisme sunt ceea ce obisnuim sa denumim generic ca "stress". De fapt ceea ce percepem ca stress este doar reactia noastra la ceva ce consideram stresant. Intre factorul producator de stres si reactia la stress sta intotdeauna o interpretare, o emotie, care da valoare de stress acelui eveniment.

E normal sa te poti apara de pericole si putem fi recunoscatori corpurilor noaste ca au si acest mecanism, necesar supravietuirii. Totusi suntem construiti sa rezistam doar pe termen scurt la astfel de stari de lupta pentru supravietuire.

La Clinica Dr. Alecu avem aparatura de ultima ora pentru depistarea reactiei inadecvate la stress si a posibilitatilor interne de adaptare ale organismului.

Daca esti stresat si vrei sa scapi de aceasta stare sau daca ai diagnostice medicale ale unor afectiuni care pot fi puse pe seama stressului, cum ar fi hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, nevroza, boli autoimune sau multe altele, e bine sa stii dispunem de tehnici de eliberare a stresului si de reinvatare a organismului cu un mod de reactie echilibrat si eficient.

E bine sa nu amani aceasta decizie pentru ca stresul cronicizat e mai greu de eliberat decat cel recent.

Te invit sa te programezi la o consultatie holistică in care vom include și evaluarea reactiei la stress si vom elabora impreuna un plan strategic potrivit tie. La momentul programării nu uita să mentionezi obiectivul tău in rubrica de simptome.

Până atunci află mai multe și experimentează aici

Zile linistite!

Adrian Alecu